Una exposició a la fàbrica Cabot i Barba explica el desenvolupament del front de mar
L’antiga fàbrica tèxtil Cabot i Barba acull per primera vegada una exposició dedicada a la transformació de la ciutat i, en especial, del front de mar de Mataró.
L’espai d’una de les tres naus de l’edifici industrial ha estat condicionat per explicar de manera plàstica i agradable les principals actuacions que es fan i projecten a la façana marítima, que representen una important transformació urbana, però també representen el futur econòmic i social de la ciutat. Els visitants troben la informació en textos, dibuixos, fotografies, realitats virtuals i maquetes, però també a través de la projecció d’un audiovisual que recorre la història d’aquesta transformació.
L’exposició porta per títol “Mataró millora, millora Mataró. El front de mar” i estarà oberta al públic fins el 30 de desembre, de dimarts a dissabte, de 18 a 21 h i diumenges i festius d’11 a 14 hores. L’accés, que es realitza des de la plaça de Miquel Biada, és lliure i gratuït i es poden contractar visites guiades per escolars trucant al telèfon d’atenció ciutadana 010.
Els espais de l’exposició
-ESPAI 1. Recepció, presentació de la fàbrica Cabot i Barba i descripció de les 4 etapes històriques que serveixen com a introducció a la transformació urbana. A la sala hi ha una màquina tèxtil de 1870 que contextualitza la història tèxtil de la ciutat. A continuació estan instal·lats els plafons informatius que expliquen les etapes:
-El naixement de la ciutat moderna (1848-1899)
-Els primers serveis públics (1900-1949)
-La transformació dels anys 60 (1950-1977)
-La ciutat dels ciutadans (1977-2005)
-ESPAI 2. Sala de projecció de l’audiovisual. El vídeo il·lustra els antecedents històrics relatats en els plafons a través de fotografies d’arxiu i imatges antigues de la filmoteca fins arribar a l’actualitat, on s’expliquen el Pacte per al Desenvolupament Econòmic i Social, el Pla local d’Habitatge com a antecedents del desenvolupament del front de mar.
-ESPAI 3. Taules dels diferents sectors en desenvolupament (maquetes i plànols): El Rengle, Iveco-Pegaso, la ronda Barceló–fàbrica Cabot Barba– Cafè de Mar, i el passeig Marítim. En total hi ha 4 maquetes, una d’elles de tot el front de mar.
-ESPAI 4. Racó infantil. Consta d’un parell de taules i cadires on els infants podran entretenir-se colorejant dibuixos amb motius relacionats amb Mataró i el front de mar. Hi ha un taller que es diu “Construim Iluro, nosaltres els Ilurencs” i un sobre la maleta didàctica de l’alguer.
Mostres als barris
La ciutat experimenta alhora canvis importants en la morfologia dels barris, dotant-se progressivament de nous equipaments i serveis, per la qual cosa, l’exposició del front de mar està oberta simultàniament amb quatre mostres al carrer a Rocafonda- El Palau, Cerdanyola, La Llàntia i Cirera.
Les mostres consisteixen en la instal·lació d’una mena de tòtems retroil·luminats de quatre cares, on es presenten els projectes –amb calendaris i pressupostos globals-, els serveis adreçats a les persones, els nous equipaments i la reforma de carrers i places.
– Cerdanyola (Av. de Josep Puig i Cadafalch i pg. de Ramon Berenguer III i pl. d’Isla Cristina. La mostra recull el Projecte d’intervenció integral al barri de Cerdanyola 2205-2009, que compta amb ajuts de la llei de barris.
– Rocafonda-El Palau (Av. de Perú amb pl. de Rocafonda i rda. de Rafael Estrany, davant CAP). La mostra recull el Projecte de recuperació urbana de Rocafonda-El Palau (2001-2007) i compta amb fons de cohesió de la Unió Europea, i també el Projecte de Millora de l’àrea urbana de Rocafonda-El Palau (2007-2010), que es presentarà a la propera convocatòria d’ajuts de la llei de barris de la Generalitat.
– La Llàntia (Carrer d’Irlanda amb la plaça de la Roda d’Andalusia). La mostra explica el Pla Especial de Millora Urbana de La Llàntia (2004-2008), que impulsa l’Ajuntament i desenvolupa PUMSA.
– Cirera (Ronda de Frederic Mistral amb avinguda del Velòdrom). La mostra explica, per una banda, els projectes en marxa per dotar el barri d’equipaments com el nou poliesportiu o les noves escoles de primària i bressol i, per altra, la transformació del sector industrial en residencial i de serveis.
La fàbrica Cabot i Barba: història i futurs usos
Fàbrica de gènere de punt situada al final del carrer Churruca de Mataró que fa xamfrà amb la plaça de Miquel Biada, enfront de l’estació de ferrocarril de la ciutat. El projecte inicial de la fàbrica data de 1889 i és obra de l’enginyer Eduard Culla. La indústria es va quedar petita i van ser necessàries posteriors ampliacions. Josep Puig i Cadafalch, arquitecte municipal de Mataró i emparentat amb la família Cabot, va fer el projecte de la construcció de dos pisos a la nau de ponent i que es van construir entre 1897 i 1907.
La nau Cabot i Barba es un conjunt de tres naus, la del mig que està catalogada es destinarà a equipaments, l’altre nau catalogada que dóna a la plaça Miquel Biada es rehabilita i reunirà locals en planta baixa i habitatges en planta pis. Finalment la tercera nau, la mes allunyada a la plaça s’enderroca juntament amb l’edifici d’habitatges veí, ara propietat de PUMSA, per contruir-hi un edifici d’habitatges, de protecció oficial i lliure.