Un conveni permet la cessió en lloguer d’un local de PUMSA a l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró
El president de l’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) i regidor d’Urbanisme de l’Ajuntament de Mataró, Arcadi Vilert, i el representant de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró (ACE), Xavier Varela, van signar divendres passat, 25 de novembre, un conveni de col·laboració segons el qual, PUMSA cedeix en règim de lloguer un local de la seva propietat a l’associació excursionista per tal que es converteixi en la seva nova seu social.
Amb aquest conveni, tant PUMSA com el consistori mataroní reconeixen l’activitat cultural, científica i lúdica que desenvolupa l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró dins i fora del terme municipal.
El local, propietat de PUMSA, forma part de l’edifici d’habitatges que se situa a la Baixada de les Escaletes, 3-5, la construcció del qual va promoure l’empresa municipal. La futura seu de l’agrupació excursionista es distribueix en una planta baixa de 47 m2 i una planta soterrània d’uns 182,5 m2 que es comuniquen mitjançant una escala i un ascensor adaptat. L’accés al local es fa des del passatge que va fins a la plaça de Can Xammar.
PUMSA cedeix el local a l’ACE en règim de lloguer a preu assequible per un període no inferior a 30 anys, segons especifica el conveni.
L’acord també estableix que PUMSA durà a terme les obres de condicionament de l’interior del local per tal que es pugui convertir en la futura seu de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró. PUMSA seguirà el projecte de condicionament redactat per l’arquitecta Rosa Brullet, que es basa en la realització de treballs d’obra civil i de les instal·lacions elèctriques, de climatització i de telecomunicacions.
Restes arqueològiques
PUMSA va promoure la construcció de l’edifici d’habitatges de la Baixada de les Escaletes, 3-5, les obres del qual van finalitzar el novembre de 2006. L’immoble es distribueix en planta soterrani i planta baixa (espais que es cedeixen a l’ACE mitjançant el conveni de col·laboració), tres plantes pis i coberta.
Durant les obres de construcció de l’edifici, a la planta soterrani es va trobar part de la muralla del segle XVI, que va ser restaurada per PUMSA, i restes de contraforts que s’han preservat en el subsòl.
En aquest sentit, l’acord que s’ha signat avui estableix que PUMSA i l’Ajuntament de Mataró podran exigir a l’Agrupació Científico-Excursionista l’adopció d’un acord per tal que aquestes restes de l’antiguitat puguin ser visitades pels ciutadans durant unes determinades hores al dia, a la setmana o a l’any.
Més de cent anys a Mataró
L’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró és una entitat privada sense ànim de lucre que es va fundar l’any 1898 amb els objectius de promoure activitats culturals relacionades amb l’esport, l’excursionisme, l’estudi, la protecció i difusió del patrimoni natural, així com el coneixement i defensa del patrimoni cultural i de la llengua catalana.
És la segona entitat excursionista més antiga de Catalunya i, actualment, compta amb més de vuit-cents socis. Amb motiu del seu centenari, que es va celebrar l’any 1998, l’ACE va rebre la medalla d’or de la ciutat, que atorga l’Ajuntament de Mataró.