Prohabitatge Mataró lliura les claus dels habitatges públics del c. de Juan Meléndez Valdés
L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron i el president de Prohabitatge Mataró, Francesc Teixidó han lliurat avui les claus dels 7 habitatges de lloguer amb protecció oficial del carrer de Juan Meléndez Valdés 15-17.
L’edifici ha estat promogut per l’empresa municipal PUMSA suposant una inversió d’1,25 milions d’euros. Els habitatges són gestionats per la seva filial, Prohabitatge Mataró, l’empresa que ha dut a terme l’adjudicació dels mateixos a través de la Llista Única d’Habitatge. En el mateix acte, els adjudicataris han signat el seu contracte de lloguer i han recollit tota la documentació necessària per poder traslladar-s’hi.
Es tracta dels primers pisos públics de la ciutat amb aprofitament geotèrmic. Aquest sistema innovador l’ha portat a rebre un dels guardons dels Premis d’Eficiència Energètica Isover 2011.
Característiques de l’edifici
L’immoble es distribueix en planta baixa, dues plantes pis més coberta, i quatre plantes subterrànies per a l’aparcament.
La primera i segona planta allotgen set habitatges destinats al lloguer amb protecció oficial.
Dels set habitatges, sis tenen una superfície útil de 33 m2 i disposen d’un dormitori, cuina-menjador, bany i galeria o terrassa. Un dels habitatges té una superfície útil de 65 m2 i disposa de dos dormitoris, cuina-menjador-sala d’estar, dos banys i dues galeries.
La coberta de l’edifici acull els espais comunitaris com la bugaderia i els recintes per a les instal·lacions.
Habitatges ecoeficients
Aquesta promoció es presenta com un model d’arquitectura sostenible de qualitat, que pel seu disseny i la singularitat de les instal·lacions ha obtingut una qualificació energètica de Classe A, segons el Codi Tècnic de l’Edificació. Això ha estat gràcies a desenvolupar tres aspectes importants: l’energia renovable, l’estalvi d’aigua i la salut dels usuaris.
Pel que fa a les energies renovables, per primer cop en una promoció d’habitatges de PUMSA, s’aprofita la geotèrmia per dotar els habitatges de climatització i aigua calenta sanitària. Aquest sistema aprofita l’energia emmagatzemada en el subsòl, i mitjançant el recolzament de bombes de calor, aporta calor o fred, segons convingui, als habitatges a través de difusors d’aigua situats al sostre.
La il·luminació dels espais foscos de l’escala, s’ha resolt amb conductes solars zenitals, que mentre hi ha sol fan arribar llum natural i quan no n’ hi ha, una cèl·lula solar activa unes bombetes de baix consum.
Pel que fa a l’estalvi d’aigua, els habitatges disposen d’un sistema de tractament d’aigües grises, que funciona a través de la recollida de les aigües grises utilitzades a les dutxes i als rentamans. Després de depurar les aigües amb ozó (un producte quasi sense impacte ambiental) permeten ser reutilitzades a les cisternes dels vàters.
S’han portat a terme mesures que garanteixen la salut dels usuaris, com instal•lar detectors de CO2, que controlen els nivells i alerten de l’excés de concentració, col•locar làmines de plom com a protecció de les possibles radiacions que pugui emetre l’estació transformadora situada a la planta baixa, i també posar desconnectadors a les instal•lacions del capçal del llit per evitar els camps magnètics provocats per les corrents elèctriques.
Local i aparcament
L´immoble s’ha construït en un solar adquirit per PUMSA, que formava part de l’antic patrimoni de la Unió de Cooperadors de Mataró.
PUMSA, un cop finalitzades les obres, farà l’entrega del local de la planta baixa i primer soterrani, d’uns 240 m2 de superfície, a la Fundació Cooperadors de Mataró. També gestionarà els habitatges per un termini de 35 anys, entregant-los posteriorment a la Fundació.
L’aparcament s’ha construït conjuntament amb el promotor privat de la finca adjunta, amb l’objectiu de guanyar espai a l’aparcament destinat als residents dels habitatges i veïns de la zona. L’aparcament té un total de 80 places distribuïdes en quatre plantes subterrànies i 40 trasters. D’aquest total PUMSA és propietària de 20 places i 20 trasters.