Mataró rep un estudi de viabilitat de cooperatives en cessió d’ús de la Diputació de Barcelona com a sistema d’habitatge
L’alcalde, David Bote, i la regidora d’Habitatge, Sarai Martínez, han rebut la vicepresidenta segona de la Diputació de Barcelona, Carmela Fortuny, qui els hi ha lliurat un estudi de viabilitat de cooperatives en cessió d’ús. A la reunió de treball també ha assistit el regidor de Transició Energètica, Sostenibilitat, Espai Públic i Serveis de Ciutat i diputat de l’Àrea d’Acció Climàtica, Xesco Gomar, així com tècnics de les dues administracions. Aquest document és una eina de treball per desenvolupar diferents iniciatives d’habitatge assequible i per poder impulsar diverses promocions d’habitatge assequible a la ciutat.
L’estudi es centra en tres parcel·les propietat de l’empresa pública municipal, Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA), que formen part del Pla de Millora Urbana “PEMU-02 Sector La Llàntia”. Les parcel·les són de règim lliure i de caràcter patrimonial.
L’estudi valora el desenvolupament d’una promoció de 31 habitatges de lloguer en règim cooperatiu en règim de cessió d’ús. Es plantegen diverses alternatives de gestió, incloent l’alternativa de desenvolupar habitatges amb protecció oficial que comporta la possibilitat de gaudir d’un finançament qualificat i ajuts públics, i l’alternativa de desenvolupar habitatges de règim lliure, però considerant en tot moment unes quotes de pagament de les cessions d’ús per sota dels preus amb protecció oficial. S’afegeix un factor amb especial repercussió: l’aparcament i la valoració que sigui únic pels blocs o individualitzat a cadascuna de les respectives parcel·les. Les alternatives de gestió plantejades cerquen solucions que facin les iniciatives atractives i que afavoreixin la viabilitat. L’estudi inclou també una proposta general de desplegament del programa.
El document ha de ser una eina per tenir més elements de judici en relació a la figura de les cooperatives en cessió d’ús, per identificar els principals aspectes que determinen la major o menor viabilitat i interès tant perquè el porti a terme l’ajuntament o una cooperativa. L’estudi valora unes primeres xifres que han d’ajudar a valorar la idoneïtat d’abordar una promoció d’aquets tipus en aquest solar per part de l’ajuntament, i en quines condicions.
El sistema d’habitatge cooperatiu en cessió d’ús es basa en l’organització cooperativa i sense ànim de lucre per a proveir habitatge digne a un preu assequible a les persones sòcies que la conformen. L’impuls d’aquest model alternatiu per part dels governs locals permet ampliar el parc d’habitatge assequible al municipi.