L’aparcament de Torre Llauder i el parc de La Pollancreda es sotmetran a obres de remodelació i condicionament
L’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA) durà a terme el projecte de remodelació i condicionament de l’aparcament gratuït de Torre Llauder i del parc de la Pollancreda. El passat dilluns 17 de setembre la Junta de Govern Local va aprovar inicialment el projecte.
PUMSA executarà el projecte com administració actuant del desenvolupament del sector Iveco-Renfe-Farinera.
Es respecten les places d’aparcament
L’aparcament de Torre Llauder ocupa una illa entre el Clos Arqueològic, el carrer de Roma, la part del darrera dels edificis amb façana al carrer de Sant Valentí i el carrer de Castaños.
Es tracta d’un aparcament en superfície de caràcter gratuït. Amb aquest pla, es projecta una nova distribució de l’espai mitjançant l’adequació de les illes que delimiten les zones d’aparcament per tal de facilitar la circulació dels vehicles. Aquesta nova ordenació permetrà la plantació d’espècies arbustives i arbòries als parterres de l’aparcament, als quals s’instal·larà una nova xarxa de reg. A més, es tornarà a pavimentar el terra.
El projecte també inclou actuacions a les places d’aparcament que se situen al llarg de tot el carrer de Roma, com la millora dels parterres. Tant a l’àmbit d’aquest carrer com a l’aparcament, es preveu respectar el número de places d’estacionament existents, que són un total de 279, i fins i tot crear-ne algunes de noves.
Millora de La Pollancreda
Pel que fa al parc urbà de La Pollancreda, ocupa una superfície de 16.000 m2 en contacte amb la Porta Laietana, entre l’avinguda de Lluís Companys, el Camí Ral i el carrer de Roma. L’objectiu del projecte és preservar aquest espai, que s’inclou dins de l’àmbit de la Vil·la Romana de Torre Llauder declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, millorant-ne les condicions actuals en què es troba.
L’actuació consistirà, bàsicament, en fer la conservació del parc perquè es mantingui en bones condicions a la vista de futures excavacions arqueològiques que es puguin fer a La Pollancreda, i que condicionen aquest projecte.
Per la situació i extensió del parc, els ciutadans el travessen per nombrosos recorreguts per dirigir-se a diferents punts de la ciutat o a una parada d’autobusos interurbans propera. S’ha estudiat el trajecte fet pels usuaris i s’ha projectat habilitar una sèrie d’itineraris per als vianants que respectaran l’arbreda existent, i que estaran il·luminats. Aquesta actuació persegueix un doble objectiu: d’una banda, millorar-ne l’accés i, de l’altra, protegir el parc per tal que la circulació diària dels usuaris no el faci malbé.
El projecte també contempla altres actuacions a La Pollancreda, de manera que es renova i incrementa el mobiliari urbà distribuït per tot el parc, s’instal·la una nova xarxa d’enllumenat i es col·loquen jocs infantils.
Restes arqueològiques
En anteriors projectes, PUMSA ha dut a terme estudis arqueològics i d’anàlisi del subsòl a la zona de La Pollancreda que reflecteixen l’existència de diferents àrees on hi ha evidència de material ceràmic, restes de paviment i d’un mur romà que podrien pertànyer a la vil·la romana de Torre Llauder.
El projecte de condicionament del parc urbà té en compte aquestes àrees i no suposa cap amenaça per les restes arqueològiques que s’han evidenciat. Els primers treballs arqueològics que ha dut a terme PUMSA resulten útils per a la redacció de futurs projectes de recuperació de les restes de l’antiguitat que es facin en aquesta zona.
Termini d’obres i pressupost
Les obres de remodelació de l’aparcament de Torre Llauder i de condicionament del parc urbà de La Pollancreda, que promou PUMSA, es preveuen començar aquesta tardor, i s’estima un termini d’obres de dos mesos i mig aproximadament.
El pressupost d’execució és de 501.747 €, IVA inclòs.