L’alcalde visita les obres de rehabilitació del Cafè de Mar
L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha comprovat aquest matí com evolucionen els treballs de rehabilitació de l’edifici del Cafè de Mar, que promou l’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA). La intervenció permetrà recuperar l’antiga cafeteria, a més de crear nous espais que permetran donar nous usos a l’immoble.
La rehabilitació, que va començar al juny de 2006, es basa en protegir l’aspecte visual de l’edifici, de manera que es conserven totes les façanes originals excepte la de la part nord. Aquesta façana, que dóna al passatge amb el nou edifici de la Seguretat Social, havia patit modificacions al llarg del temps.
La intervenció segueix les directrius del Pla Especial del Patrimoni Arquitectònic de Mataró, que qualifica l’edifici del Cafè de Mar com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) amb nivell de protecció B/V (façanes i volumetria general), i té la voluntat d’intervenir acuradament en els espais interiors.
Treballs realitzats
El Cafè de Mar es distribueix en planta baixa i planta primera. Amb la rehabilitació, que va començar el juny de 2006, s’ha netejat l’interior d’aquestes dues plantes per tal de crear quatre espais diàfans i polivalents. També s’ha ampliat interiorment l’immoble amb la creació d’una planta entresol que s’ha dissenyat aprofitant l’alçada de la planta baixa, i on s’ubicaran uns lavabos.
Altres treballs que s’han realitzat fins ara són el reforç de la fonamentació i l’estructura de l’edifici mitjançant la substitució dels pilars de fossa per uns de metàl·lics; el repicat de part de la façana; la substitució de la coberta per una de nova que incorpora uns lluernaris; el muntatge de l’estructura de l’escala general, que comunicarà les diferents plantes de l’edifici, l’escala de servei i d’emergència; i la creació de l’espai necessari per a ubicar un ascensor.
Quant als serveis, s’ha fet la instal·lació del clavegueram interior i s’han col·locat els tubs per fer les instal·lacions elèctriques i d’aigua. També s’ha muntat part dels marcs de les finestres i s’ha pavimentat les sales interiors de l’edifici.
Properes actuacions i accessos
Pel que fa als treballs que queden per fer, consisteixen en la realització de l’estucat de les façanes –una rèplica de l’estucat original–; la col·locació de nova fusteria interior i exterior, ja que l’existent estava molt malmesa; la pavimentació de les escales d’emergències amb pedra natural i de l’escala general amb vidre translúcid; la col·locació dels lavabos de la planta entresol; i en completar la instal·lació elèctrica i d’aigua.
La rehabilitació també contempla la millora dels accessos a l’edifici del Cafè de Mar, mitjançant l’eliminació de les barreres arquitectòniques. Així, s’inclourà un conjunt de rampa i escala a l’entrada principal de l’edifici, que es farà pel carrer de Santa Rita.
Es mantindrà l’accés del carrer de Sant Felicià, amb front a l’avinguda del Maresme, com a entrada al cafè, que estarà ubicat a la planta baixa. Per últim, l’entrada pel carrer de Jaume Balmes es conservarà com entrada de serveis i sortida d’emergència.
Terminis i import de les obres
Està previst que la rehabilitació finalitzi el proper mes de setembre. PUMSA promou les obres, que du a terme l’empresa Servicios y Obras Barcelona, SL, amb un import d’adjudicació d’1.047.000 euros, dels quals 600.000 € són assumits per PUMSA i la resta per l´Ajuntament de Mataró.
El projecte de rehabilitació ha estat redactat pels arquitectes Xavier Pous i Josep Iglesias, de l’estudi Arquitectura i Disseny Mataró, SL.
Els futurs usos
L’Ajuntament té previst cedir l’ús del Cafè de Mar a la Fundació Cooperadors de Mataró per a la creació d’un centre per al foment del cooperativisme i l’economia social. El pla d’usos aprovat dijous passat per la Fundació té tres àmbits d’actuació: recolzar als nous emprenedors, divulgar els valors cooperatius i obrir l’equipament a la ciutat i a la cultura a través de l’activitat sociocultural.
Entre els àmbits i programes d’actuació que la Fundació Cooperadors de Mataró té previst desenvolupar a l’espai s’hi inclou la creació d’un hotel d’entitats amb serveis avançats per al sector cooperatiu i d’economia social, desenvolupar un programa d’assessorament per a emprenedors en la creació de cooperatives i un programa de formació, i crear un centre internacional d’estudis i documentació cooperativista. També es preveu desenvolupar un programa d’activitats culturals lligades a l’àmbit del cafè.