L’alcalde visita els nous habitatges del carrer de l’Hospital i la rehabilitació dels pisos del carrer de Pascual Madoz
PUMSA ha fet els primers i Prohabitatge s’encarrega dels segons
L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va encapçalar una visita oficial als habitatges promoguts per Promocions Urbanístiques de Mataró S.A. (PUMSA) al carrer de l’Hospital 26-30 amb motiu de la finalització de les obres. Aquests pisos s’han posat a la venda entre un 15-20% per sota del preu de mercat. Tot seguit, es va desplaçar juntament amb els presidents de PUMSA, Arcadi Vilert, i de PROHABITATGE, Genís Bargalló, a veure les obres de rehabilitació dutes a terme als habitatges del carrer de Pascual Madoz, promogudes per la societat municipal PROHABITATGE MATARÓ S.A.
Al carrer de l’Hospital 26-30, l’empresa municipal PUMSA va promoure, en col·laboració amb el veí propietari d’una part del solar, la construcció en règim de permuta i venda d’un total de nou habitatges i d’un local comercial de 66,05 m2. La inversió total realitzada de PUMSA ha estat de 1.753.700 euros, i la superfície total construïda de 758 m2, entre planta baixa, dos plantes pis i un àtic.
Sota aquests habitatges s’ha construït un pas, a nivell de planta baixa, que comunica el carrer de l’Hospital amb el pati interior de sota la plaça de Can Xammar. Les obres van ser dirigides per l’arquitecte Enric Puigalí i l’arquitecte tècnic Josep M. Ros i van ser realitzades per l’empresa Ferros Iluro, que es va encarregar de l’estructura de l’edifici, i l’empresa constructora Garcia Cano.
S’han construït dos tipologies d’habitatges; una d’entre 65 i 69 m2 amb rebedor, safareig, cuina, dos banys, una sala d’estar i menjador, 2 dormitoris i una galeria; i una altra tipologia d’entre 34 i 40 m2 amb un rebedor, safareig, cuina, sala d’estar menjador, 1 dormitori i terrasses.
15-20% per sota del preu de mercat
Seguint la política de PUMSA i de Prohabitatge de fer més accessible la vivenda als mataronins, aquests pisos es van posar al mercat entre un 15-20% per sota del preu de mercat que hi ha a la zona.
L’empresa municipal PUMSA és la propietària de sis dels nou habitatges construïts. D’aquests sis pisos, dos han servit per reubicar afectats de l’actuació urbanística portada a terme al mateix sector de Can Xammar; dos més els va oferir per sorteig el 24 de novembre de 2004, entre 88 sol·licitats admesos, i els dos que resten s’han ofert als afectats per actuacions urbanístiques d’altres sectors.
Construcció sostenible
PUMSA aplica criteris sostenibles en la urbanització i en la construcció d’edificis. Els habitatges del carrer de l’Hospital en tornen a ser un exemple ja que la instal·lació comunitària de preescalfament d’aigua calenta sanitària s’ha dut a terme mitjançant plaques solars tèrmiques, a part d’instal·lar sistemes pel water de doble descarga i barrejadors d’aire a les aixetes.
Altres criteris sostenibles que utilitza per tal de fer una ciutat sostenible i de futur i, d’aquesta manera, contribuir a millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans, són l’aplicació d’enllumenat de baix consum i de sistemes de gestió de residus; l’ ús de materials d’impacte mediambiental reduït i plaques solars fotovoltàiques com és el cas dels habitatges del Polígon de Vallveric o de l’edifici Teià i, per últim, la recuperació d’espècies botàniques.
Rehabilitació dels pisos del carrer de Pascual Madoz
En el cas dels habitatges rehabilitats per Prohabitatge Mataró S.A. al carrer de Pascual Madoz, 28/30, l’empresa municipal és l’encarregada de la gestió del total dels 38 habitatges de l’edifici i també del seu manteniment general.
Després que molts dels pisos haguessin quedat lliures, l’Ajuntament de Mataró, va cedir a l’empresa municipal Prohabitatge S.A. 14 habitatges per tal de promoure’n la seva rehabilitació. Per a la rehabilitació de cadascun dels pisos, que ha dut a terme l’empresa Construcciones Escudero sota la direcció de Joaquim Tarragó, s’han destinat 25.231 euros.
Aquests 14 habitatges es destinaran a engrandir la Borsa de lloguer Jove i la Borsa d’Habitatge per al Lloguer Social, i a més, serviran per reubicar les persones afectades per operacions de planejament urbanístic.
Un dels objectius de Prohabitatge des de la seva creació, el 7 d’Agost de 2002, ha estat el de facilitar l’accés a l’habitatge i un dels eixos principals d’acció és el d’incrementar l’oferta de lloguer a preus moderats i atendre així els col·lectius de la població amb ingressos més baixos, donant suport i coordinant les borses d’habitatge per al lloguer social locals.
PUMSA ha fet els primers i Prohabitatge s’encarrega dels segons