L’alcalde visita els nous habitatges del Camí Ral promoguts per PUMSA
L’alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, ha visitat avui dijous 8 de juny els nous habitatges del Camí Ral 254-266 amb motiu de la finalització de les obres. Els habitatges, promoguts per l’empresa municipal Promocions Urbanístiques de Mataró, SA (PUMSA), gestionats per Prohabitatge Mataró i construïts per l’empresa adjudicatària Proinosa. L’actuació global ha suposat una inversió total de 7.000.000 d’euros aproximadament.
El nou edifici compta amb una superfície total construïda de 3.796,25 m2 i útil de 3.157 m2. Tots els habitatges, de venda, -excepte un que es va utilitzar de permuta per a un afectat del sector de Can Xammar- es van sortejar el 24 de novembre de 2004 a un preu inferior al de mercat.
Distribució de l’edifici i dels habitatges
L’edifici es distribueix en dues plantes subterrànies per a l’aparcament públic (5.369,69 m2), una planta baixa i planta primera per als locals comercials (1.935 m2) i dos plantes pis per 10 habitatges dúplex de 91,70 m2.
Pel que fa als habitatges, cada dúplex s’ordena de la manera següent: a la planta d’accés s’hi ubica la sala d’estar, la cuina-menjador, el lavabo, un estudi, l’estenedor i una galeria; a la planta inferior, hi ha el bany, un ampli distribuïdor, tres dormitoris i una galeria.
Els habitatges estan orientats a nord, cap a l’espai de l’interior de l’illa enjardinat i amb menys contaminació acústica. Aquesta contradicció amb la bona orientació es resol amb l’obertura d’un lluernari a la vessant sud, que permet que els habitatges rebin sol.
Construcció sostenible i control ambiental de manera natural
Es tracta d’un edifici construït amb criteris sostenibles que situa l’accés als habitatges en el passatge que connecta el pati interior de l’illa des del Camí Ral, i que disposa d’instal·lacions centralitzades d’aigua calenta sanitària i de calefacció per terra radiant, amb prescalfament per plaques solars tèrmiques.
Els habitatges disposen de persianes motoritzades per al control solar en aquesta orientació sud. La seva coberta s’aprofita per a la col·locació de les plaques solars que aporten l’energia per a la producció d’aigua calenta sanitària i la calefacció. Aquestes plaques estan totalment integrades a l’edifici i configuren l’acabat de la coberta.
L’orientació nord-sud permet la ventilació creuada de façana a façana i afavoreix la corrent d’aire. Aquest aspecte permet el control ambiental de manera natural.
Les bombes de calor, mitjans artificials de control ambiental per als locals, s’han instal·lat a la part més alta de l’edifici per generar el mínim impacte sonor a l’entorn de l’edifici.
Els habitatges disposen de comptadors que calculen el consum energètic de cada habitatge i l’enllumenat general és de fluorescència compacta de baix consum que s’acciona per detectors de presència, amb el que s’aconsegueix un gran estalvi.
Per a la integració amb el paisatge urbà, s’han fet acabats que no tenen impacte sobre el medi ambient. Així l’escala i l’ascensor estaran situats en analogia amb les torres d’accessos de l’entorn urbà proper, com les escales d’accés de les naus de Can Marfà, o les escales al carrer de Sant Pelegrí, de l’Hospital de Sant Jaume i de Santa Magdalena.
Els locals comercials
La planta baixa i la primera planta es destinen als locals comercials. La primera té la façana de vidre el que comporta la necessitat de controlar la llum solar mitjançant lames d’alumini. La convecció de l’aire calent de baix a dalt, que es produeix en l’espai existent entre la façana de vidre i les lames de protecció, permet el control tèrmic i l’estalvi energètic en la refrigeració.
Dins de la perspectiva de la integració urbanística, es busca a la primera planta una analogia a les xafarderes de moltes cases del centre històric que alhora fa la funció de filtre solar. Aquestes permeten el control de la llum solar a aquesta primera planta i també a la planta baixa mitjançant el seu voladís. L’arbrat del Camí Ral, de fulla caduca, millorarà també els paràmetres de confort tèrmic tant a l’interior dels locals comercials com a l’espai públic.